Bustur til Fyn 12. juni 2024

Turen gik til Keramikmuseet CLAY i Middelfart og Ditlevsdal Bisonfarm ved Morud.

39 friske kvinder var klar til afgang fra Nikolaisens Plads kl. 8. med bus fra Sørens Rejser og Aksel som chauffør.

Turen gik sydpå, og da vi havde god tid inden museet i Middelfart skulle åbne kl. 10, så kørte vi den smukke vej ned over Hedegård, Rørbæk Sø, Vesterlund…. Vi fandt en rasteplads, hvor vi fik rundstykker, kaffe og en lille én….

Derefter gik turen ad motorvejen mod Fyn. Da vi nærmede os Lillebælt kørte vi fra motorvejen og over den gamle Lillebæltsbro.

Ved CLAY blev vi modtaget af 2 guider, som den næste time ville vise os rundt i det spændende hus.

Vi hørte lidt om husets historie. Museet blev grundlagt i 1994 og der er siden blevet opbygget en fantastisk samling af dansk og international keramisk kunst – den største af sin art i Norden. Som noget ganske unikt er museet opstået uden at have nogen egentlig samling, den er først blevet til gennem tiden via gaver, hjælp fra fonde og private kunstnere.

Indtil d. 11. august 2024 er der en særudstilling med Axel Salto. Meget imponerende og spændende udstilling at se. Og det var ikke kun keramik som optog Salto, han lavede stof, bogbind med mere…. Udstillingen er et resultat af et samarbejde mellem CLAY Keramikmuseum og den engelske kunstner Edmund de Waal i samarbejde med Kunstsilo i Kristiansand.

Museet rummer også Royal Copenhagen samlingen; Skatkammeret, som består af 55.000 keramiske genstande af fajance, stentøj og porcelæn. Stel af Musselmalet, Mågestellet, Blåkant, Flora Danica, og meget mere….. Samlingen viser 235 års dansk design-historie.

Vi hørte om processen fra ler til færdig kunst. Og der var mange spændende og flotte ting at se på. Virkelig et interessant hus, med mange smukke ting.

 

Turen gik videre til Ditlevsdal Bisonfarm, hvor vi startede i restauranten med at få en meget velsmagende bisonhakkebøf med masser af løg, nye kartofler, hjemmelavet agurkesalat, hjemmesyltede rødbeder og en god sovs. Meget lækkert….  SMAGEN af bison er en mellemting mellem okse og vildt. En fin og delikat smag, god saftighed og mørhed. Bisonkød er generelt mere rødt end almindeligt oksekød, hvilket skyldes et højere indhold af jern.

Efter middagen, så var det tid til en tur i prærievognen (og den var lang, vi kunne snildt være der alle 39) ud på markerne, hvor bisonerne går. Vi havde Poul med, og han fortalte meget engageret om de 300 amerikanske bisoner.

På Ditlevsdal har vi amerikanske bisonokser, som har et roligere temperament end den europæiske bison. Bisonoksens temperament kan dog ikke sammenlignes med almindeligt kvæg, da de naturligvis er vilde dyr. De ser som udgangspunkt fredelige ud, men man skal ikke lade sig narre – de tonstunge dyr er hurtige og adrætte!

Det betyder også, at vi aldrig færdes til fods i foldene og altid sikre os, at vi kan komme i sikkerhed under håndtering.

Bisonoksen er ligeledes et flokdyr, og bevæger sig derfor oftest i samlet flok.

Bisonoksen får typisk 1 kalv per år. Den kælver oftest i foråret og lader kalven die til fravænning ved 6-7 måneders alderen.
De vandrer meget og løber ofte legesyge rundt. En bisonokse kan løbe op til 60 km i timen!

En fuldvoksen bisonokse vejer 700-1300 kg og måler 1,6 – 1,9 meter over skulderpuklen.
Den er kendt for sin massive skulderpukkel, brede pande samt kraftige bringeparti med en noget smallere bagpart.
Pelsen er usædvanlig tæt, hvilket betyder at bisonoksen klarer sig i næsten al slags vejr. Om sommeren er bisonoksen dog næsten ”nøgen”, idet den taber al pelsen i fældningsperioden.

Kalvene tages fra deres mødre når de er ca. 6 - 9 mdr. gamle. Når bisonokserne skilles fra deres mødre, sorteres de i tyre- og kviekalve. Ungdyrene får deres egen flok, såfremt de ikke sælges til avl. Det er typisk kviekalvene der sælges til avl, hvor godt 90 % af tyrekalvene får lov til at gå på græs til de når en slagtemoden alder på ca. 2-3 år.

Den store fangefold er et vigtigt værktøj i forbindelse med sortering, øremærkning og dyrlægetjek, da bisonoksen ikke kan tilnærmes til fods. Øremærkningen foregår således i samme forbindelse med afvænning fra moren, da det er for risikofyldt når de er nyfødte. Bisonoksen er et meget beskyttende dyr, og det vil være med livet som indsats at nærme sig en nyfødt bisonkalv. Desuden undgås et større stress for dyrene, da vi kun håndterer dem én gang.

Minimum 1 gang om dagen bliver alle flokke tjekket igennem – dog både morgen og aften i kælvnings perioden, da der af naturlige årsager kan fremkomme fødsels problemer, som kræver en hjælpende hånd.

Der tjekkes om pelsen ser fin ud, om der vises tegn på ernærings problemer og om de ser glade og friske ud.

På Ditlevsdal er man meget opmærksom på, at der ikke sker indavl. Derfor holdes de 5 blodslægter i hver sin fold.

Efter en tur i prærievognen var det tid til at besøge gårdbutikken, hvor der bl.a. kunne købes bisonkød. Her var der en del som fik handlet.
På Ditlevsdal kan man også overnatte. Der er feriehuse, shelters samt værelser.

Et aktivt sted på Nordfyn, hvor der i sommersæsonen sker mange ting.

Så gik busturen videre ad Rugårdsvej mod Brenderup og videre til Middelfart, hvor vi tog den Nye Lillebæltsbro til Jylland. (Rugårdsvej er en 32 km lang landevej, der begynder i Odense og ender i Skovs Højrup ved Brenderup)

På p-pladsen ved Sindbjerg Kirke, nord for Vejle, holdt vi kaffepause, hvor vi fik lækre citron muffins.

Turen sluttede i Ikast ca. kl. 18:15.

Tak for en dejlig dag med hyggeligt selskab.